Csavargások Ausztráliában, dr. Hangayval (2017)

  Csavargások Ausztráliában, dr. Hangayval (2017)

  52 perc Író, operatőr, rendező.

  Megvásárolható

  Magyar kutatóexpedíció Ausztrália nemzeti parkjaiban, dr. Hangay György, ott élő entomológus vezetésével, melynek célja a Magyar Természettudományi Múzeum ausztrál anyagának megalapozása, s egyúttal a neves külhoni tudós bemutatása.

  Stáblista

  A film hőse: Dr. Hangay György, entomológus
  narrátor: Szemadám György
  szerkesztő: Kovács Zsolt
  vágó és hangmérnök: Szakács Tibor Attila
  fényképezte, írta, rendezte: Sáfrány József
  producer: Czeiner Katalin

  Videó

  Sáfrány József - Csavargások Ausztráliában Dr. Hangayval / Trailer


  Videó

  Sáfrány József - Csavargások Ausztráliában Dr. Hangayval / Részlet: fűfa


  Videó

  Sáfrány József - Csavargások Ausztráliában Dr. Hangayval / Részlet: koala  Szemadám György, neves képzőművész és ornitológus a filmről:

  „Ennek az Ausztráliában forgatott filmnek a kiötlője, szponzora és főszereplője Dr. Hangay György, akiről fontos tudni néhány dolgot. Először is: egy olyan világcsavargóról van szó, aki annak ellenére, hogy vagy 55 éve hagyta el hazáját, máig tökéletesen beszél magyarul, s több, mint fél-tucat könyve jelent meg magyar nyelven. Másodszor: bár egy nemzetközi hírű entomológusról (a rovartan tudósáról) van szó, doktorátusát nem biológusként, hanem képzőművészként szerezte. Persze; aki tudja, hogy Hangay a Sydney Természettudományi Múzeumnak a preparátora volt, az már nem lepődik meg ezen, hisz a nagyobb testű állatok dermoplasztikáinak a bemutatásához azok testét úgy kell megmintázni, hogy a bőr ráhúzásával azok az élő állat benyomását keltsék. Mellesleg: Hangay számtalan kitüntetése mellett a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának köztestületi tagja is. Harmadszor: Hangay György mindig fontosnak érezte a hazához való tartozását, amit az is jelez, hogy rovartani expedícióinak gyűjteményeit a Magyar Természettudományi Múzeumnak küldi el (nem kis adminisztrációs és anyagi terhet vállalva ezzel magára), házán az ausztrál zászló mellett magyar trikolór is leng, s a filmben megjelenített rovargyűjtő expedíció során is fontosnak érezte, hogy négyünk jelenlétében is kifeszítsük a magyar zászlót. Egyszóval: ez az úti-film másodsorban (vagy valójában) egy olyan magyar ember portréja, aki bár bejárta a fél világot (néhány napja ért haza egy olyan útról, ami a Bering-szoroson át Alaszkába vezetett), soha nem felejtette el a hazáját. Hűségéért Isten adjon Neki még sok hasznos évet, s talán még azt is, hogy ismét üdvözölhessük Magyarországon!

  Dátum

  2017. június 02.

  Kategóriák

  Ausztrália, Útifilm